Ο καρκίνος επηρεάζει τις ζωές χιλιάδων οικογενειών καθημερινά, αλλά παραμένει ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση, ειδικά όταν πρόκειται για συζήτηση με παιδιά. Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί με καρκίνο, μπορεί να είναι ένα συντριπτικό σοκ. Μπορεί να νιώσετε μια σειρά από συναισθήματα—φόβο, λύπη και αβεβαιότητα. Εάν έχετε παιδιά, είναι φυσικό να ανησυχείτε για το πώς να τους εξηγήσετε την ασθένεια και πώς θα επηρεάσει τη ζωή τους. Αν και η συζήτηση για τον καρκίνο μπορεί να είναι συναισθηματικά κουραστική, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το θέμα ανοιχτά με τα παιδιά σας. Με πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να κατανοήσουν την ασθένεια και να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην οικογενειακή ζωή.
Άποψη | Συμπέρασμα |
---|---|
Σημασία της Επικοινωνίας | Η συζήτηση στα παιδιά για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία τα βοηθά να κατανοήσουν την κατάσταση και μειώνει τα συναισθήματα φόβου και σύγχυσης. |
Χρονοδιάγραμμα της συνομιλίας | Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή πριν συμβούν αξιοσημείωτες αλλαγές για να συζητήσετε τον καρκίνο, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά είναι καλύτερα προετοιμασμένα και λιγότερο σοκαρισμένα από τις επερχόμενες αλλαγές. |
Γιατί να αποκαλύψετε τη διάγνωση | Η ανοιχτή συζήτηση για τον καρκίνο καλλιεργεί την εμπιστοσύνη, αποτρέπει τα παιδιά από το να νιώθουν απομόνωση και υποστηρίζει μια πιο υγιή συναισθηματική αντιμετώπιση για όλη την οικογένεια. |
Χειρισμός μη επικοινωνίας | Η αποφυγή συζητήσεων μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, προκαλώντας δυνητικά συναισθήματα θυμού ή ανασφάλειας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική της οικογένειας. |
Πρακτικές συμβουλές για γονείς | Εξηγήστε απλά τον καρκίνο, προετοιμάστε τα παιδιά για αλλαγές και εμπλέξτε τα σε συζητήσεις για να προωθήσετε την κατανόηση και τη συναισθηματική ασφάλεια. |
Ειδικές εκτιμήσεις για άγαμους ή διαζευγμένους γονείς | Εξασφαλίστε σταθερότητα εμπλέκοντας έμπιστους φροντιστές και διατηρώντας οικείες ρουτίνες, ειδικά όταν εξηγείτε την ασθένεια στα παιδιά. |
Επαγγελματική Υποστήριξη | Ζητήστε καθοδήγηση από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για αποτελεσματικές στρατηγικές σχετικά με το πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον καρκίνο, ενισχύοντας τη συναισθηματική υποστήριξη για την οικογένεια. |
Γιατί πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για τον καρκίνο;
Στην αρχή, μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να κρατήσετε μυστική τη διάγνωση του καρκίνου από το παιδί σας ή να καθυστερήσετε να το πείτε μέχρι να έχετε περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία σας. Ως γονιός, το ένστικτό σας είναι να προστατεύετε τα παιδιά σας, ειδικά σε περιόδους θλίψης και αβεβαιότητας.
Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι πώς εμείς, ως γονείς, υποστηρίζουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν αυτές τις εμπειρίες. Το να μιλάτε για τη διάγνωσή σας είναι ένα μεγάλο βήμα και είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να αισθάνεται θλίψη ή αναστάτωση. Αν και δεν μπορείτε να τους αποτρέψετε από το να αισθανθούν τα συναισθήματά τους, το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας και να εξηγείτε τι συμβαίνει προωθεί ένα περιβάλλον ανοιχτού χαρακτήρα που θα τους ενθαρρύνει να μιλάνε όταν είναι προβληματισμένοι.
Τι θα συμβεί αν δεν μιλήσω για τον καρκίνο;
Εάν αποφασίσετε να μην μιλήσετε στα παιδιά σας για τον καρκίνο, μπορεί να αισθάνεστε ότι τα προστατεύετε, αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να το μάθουν από κάποιον άλλο. Ακόμα κι αν δεν το ακούσουν από κάποιον άλλο, τα παιδιά είναι οξυδερκή και πιθανότατα θα αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι ή θυμωμένοι, ακόμα και να αισθάνονται ότι δεν τους εμπιστεύεστε. Θα μπορούσαν αργότερα να δυσκολευτούν να αποδεχτούν τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε να μην μοιραστείτε τις πληροφορίες.
Τα οφέλη της συζήτησης στα παιδιά για τον καρκίνο
Το να μιλάτε ανοιχτά για την ασθένειά σας θα φέρει ανακούφιση, καθώς δεν θα χρειάζεται να δικαιολογείτε ή να λέτε ψέματα για να εξηγήσετε τις επισκέψεις στο νοσοκομείο, την αλλαγή της εμφάνισής σας ή γιατί είστε ξαφνικά κουρασμένοι. Ως οικογένεια, θα μάθετε όλοι μαζί να προσαρμόζεστε στις νέες συνθήκες.
Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να μιλήσει ανοιχτά για τον καρκίνο θα το βοηθήσει να χειριστεί καλύτερα την κατάσταση. Θα είναι μια ευκαιρία για αυτούς να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και πώς να αντιμετωπίζουν δύσκολα συναισθήματα. Επιπλέον, η συζήτηση γι' αυτό μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών, φέρνοντας την οικογένεια πιο κοντά.
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον καρκίνο;
Το να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε στο παιδί σας για τον καρκίνο δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχει τέλεια στιγμή. Ίσως χρειαστεί πρώτα να συμβιβαστείτε με τη διάγνωσή σας προτού την εξηγήσετε στα παιδιά σας και μπορεί να σας βοηθήσει να μοιράζεστε μερικές πληροφορίες κάθε φορά.
Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε:
«Ο μπαμπάς είναι στο νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις. Δεν ξέρουμε ακόμα τι φταίει, αλλά όταν το μάθουμε, θα σας πούμε».
Μια καλή στιγμή για να ανακαλέσετε το θέμα είναι πριν συμβεί μια προφανής αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν τα μαλλιά σας πέσουν λόγω θεραπείας, είναι καλύτερα να το εξηγήσετε εκ των προτέρων, ώστε να μην σας προκαλεί σοκ. Τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές εάν έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων και έχουν την υποστήριξή σας.
Τι γίνεται αν είμαι μόνος γονέας ή διαζευγμένος;
Εάν είστε μόνος γονέας με καρκίνο, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να βασιστείτε περισσότερο στην οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει και εμπιστεύεται το άτομο που θα το φροντίσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν είστε διαζευγμένος γονέας, το παιδί σας μπορεί να έχει ήδη συνηθίσει σε αλλαγές στην καθημερινή του ρουτίνα, αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερο να διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερη σταθερότητα για αυτό.
Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν γνωστά αντικείμενα στο σπίτι που θα μείνουν, όπως τα αγαπημένα τους παιχνίδια, φωτογραφίες, ρούχα ή μια αγαπημένη τους κουβέρτα. Να είστε προετοιμασμένοι για ερωτήσεις. Εάν έχετε πολλά παιδιά, ξεκινήστε μιλώντας πρώτα με το μεγαλύτερο και, ενδεχομένως, εμπλέξτε και τα μικρότερα στη συνέχεια. Τα παιδιά διαφέρουν πολύ σε αυτό που καταλαβαίνουν σε κάθε ηλικία. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρες, απλές εξηγήσεις. Δοκιμάστε να επαναλάβετε αυτό που θα πείτε και προετοιμαστείτε για τις απαντήσεις τους.
Τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ άμεσο, γι' αυτό αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς να προσεγγίσετε το θέμα και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να περάσετε με τα παιδιά σας στη συνέχεια. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις εάν το επιθυμούν ή απλώς να αισθάνονται καθησυχασμένοι από την κανονικότητα του να περνούν χρόνο μαζί σας.
Τι πρέπει να πω στα παιδιά μου για τον καρκίνο;
Εξηγήστε τι είναι ο καρκίνος χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα που μπορούν να καταλάβουν. Ενημερώστε τους πώς θα επηρεάσει την υγεία σας και δώστε βασικές λεπτομέρειες για τη θεραπεία σας. Διαβεβαιώστε τους ότι δεν είστε σίγουροι για το τι θα συμβεί, αλλά ότι θα τους ενημερώσετε. Είναι επίσης σημαντικό να τους ενημερώνετε για τυχόν αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή λόγω της ασθένειας.
Μερικά απλά παραδείγματα για το πώς μπορείτε να περιγράψετε τον καρκίνο περιλαμβάνουν:
«Υπάρχει κάτι στο σώμα μου που ονομάζεται καρκίνος. Με αρρωσταίνει, αλλά οι γιατροί μου δίνουν φάρμακα για να προσπαθήσουν να το εξαφανίσουν».
«Το σώμα μας αποτελείται από πολλά κύτταρα. Όταν κάποιος έχει καρκίνο, μερικά από τα κύτταρα αλλάζουν και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Απαιτείται θεραπεία για την καταπολέμησή τους».
«Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια του σώματος και μπορεί να είναι σε διαφορετικά μέρη για κάθε άτομο».
Ακούγοντας το Παιδί σας
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλά όποτε θέλει και δώστε του κάθε ευκαιρία να εκφράσει αυτά που νιώθει και σκέφτεται. Φροντίστε να ακούσετε προσεκτικά τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις τους. Μπορεί να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό που πραγματικά θέλουν να μάθουν.
Αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια
Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες υγείας έτοιμοι να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά. Μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση για το πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον καρκίνο, ειδικά αν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες. Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας, τους ειδικούς ψυχικής υγείας, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τις ογκολογικές νοσοκόμες, τους οικογενειακούς γιατρούς ή τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.