Συγκρίνω συνεχώς τον εαυτό μου. Μπορεί να με βλάψει;

~Σύγκρινε τον εαυτό σου μόνο με το ποιος ήσουν χθες και ποτέ με το ποιος είναι κάποιος άλλος σήμερα~

Η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους είναι μια κοινή συνήθεια στην οποία πολλοί άνθρωποι επιδίδονται. Είτε πρόκειται για την εξέταση των επιτευγμάτων των άλλων, των σχέσεων ή της σωματικής εμφάνισης, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της σύγκρισης του εαυτού μας με τους άλλους. Ενώ κάποιοι μπορεί να το βρίσκουν ως κίνητρο, μπορεί για κάποιους άλλους να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική ευεξία και να εμποδίζει την πρόοδό τους. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους μπορεί να μας βλάψει και τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια.

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους μπορεί να μας βλάψει είναι η καταστροφή της αυτοεκτίμησής μας. Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, ουσιαστικά λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ότι υστερούμε κατά κάποιο τρόπο. Επικεντρωνόμαστε στις θεωρούμενες αδυναμίες μας αντί στα δυνατά μας σημεία, οδηγώντας σε αισθήματα ανεπάρκειας και ανασφάλειας. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικής αυτο-ομιλίας, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Επιπλέον, η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ζήλιας και φθόνου. Όταν βλέπουμε τους άλλους να πετυχαίνουν πράγματα που θέλουμε ή να έχουν κάτι που επιθυμούμε, είναι εύκολο να νιώσουμε ζήλια και δυσαρέσκεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ανταγωνισμού, όπου νιώθουμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το άλλο άτομο, οδηγώντας μας σε μια αρνητική σχέση μεταξύ του εμάς και των άλλων γύρω μας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα αίσθημα πικρίας και απογοήτευσης προς τον εαυτό μας επειδή δεν φτάνουμε τις αντιλαμβανόμενες επιτυχίες των άλλων.

Επιπλέον, όταν συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με τους άλλους, δεν εστιάζουμε στους δικούς μας στόχους και την πρόοδό μας. Μπορεί να επικεντρωθούμε υπερβολικά στους εξωτερικούς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως τα επιτεύγματα των άλλων, αντί για τους εσωτερικούς παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η δική μας προσπάθεια και πρόοδος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρων και σε αίσθημα απελπισίας, όπου νιώθουμε ότι δεν μπορούμε ποτέ να φτάσουμε τους άλλους.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τη συνήθεια να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό ταξίδι και τις δικές του εμπειρίες. Είμαστε όλοι σε διαφορετικά μονοπάτια, με διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες. Αντί να εστιάζουμε στους άλλους, θα πρέπει να εστιάζουμε στη δική μας πρόοδο και να γιορτάζουμε τα δικά μας επιτεύγματα, όσο μικρά κι αν φαίνονται.

Μπορούμε επίσης να εξασκηθούμε στην ευγνωμοσύνη και την αυτοσυμπόνια. Αντί να εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε ή σε αυτά που έχουν οι άλλοι, μπορούμε να εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε και να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά. Αυτοσυμπόνια, σημαίνει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με καλοσύνη και κατανόηση, αντί για αυτοκριτική και αυτοκατάκριση.

Τέλος, μπορούμε να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με θετικές επιρροές και να περιορίσουμε την έκθεση σε αρνητικές συγκρίσεις. Αυτό σημαίνει να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που μας ανεβάζουν και μας εμπνέουν, παρά με εκείνους που μας ρίχνουν. Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε την έκθεσή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες πλατφόρμες που μπορεί να προάγουν τις αρνητικές συγκρίσεις.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *