Μεγαλώσαμε με τις φράσεις “Μην κλαις”, “Μην στεναχωριέσαι”, “Μην αγχώνεσαι” κλπ. Αν και υπάρχει ένα θετικό κίνητρο πίσω από αυτές τις φράσεις, στην πραγματικότητα μας μαθαίνουν να μην βιώνουμε όλα τα συναισθήματα και να καταπιέζουμε ή να απορρίπτουμε τα πιο “δύσκολα” και δυσφορικά συναισθήματα.
Τα δύσκολα συναισθήματα, αν και δυσάρεστα, εξυπηρετούν έναν σκοπό για την προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρουν ευκαιρίες για αυτογνωσία, ανθεκτικότητα και μάθηση. Με την εποικοδομητική περιήγηση σε αυτά τα συναισθήματα, μπορούμε να αναπτύξουμε δεξιότητες αντιμετώπισης, να αναπτύξουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με τις αξίες και τις προτεραιότητές μας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και συναισθηματική δύναμη.
Πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε;
- Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τα συναισθήματα που βιώνουμε χωρίς να τα κρίνουμε. Είναι εντάξει να νιώθουμε μια σειρά συναισθημάτων, όπως θλίψη, θυμό, φόβο ή απογοήτευση.
- Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη βασική αιτία των συναισθημάτων μας. Συνδέονται με ένα συγκεκριμένο γεγονός, ένα τραύμα του παρελθόντος ή με συνεχές άγχος;
- Αποφεύγουμε να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας. Είναι φυσικές αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις και η άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.
- Αφού αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, δουλεύουμε για τη διαχείρισή τους. Τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, η ενσυνειδητότητα, η ψυχοθεραπεία και ο διαλογισμός μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα έντονα συναισθήματα.
- Μιλάμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε για τα συναισθήματά μας, όπως έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση και μια διαφορετική οπτική.
- Τα αρνητικά συναισθήματα συχνά συνοδεύονται από αρνητικά μοτίβα σκέψης. Αμφισβητούμε και αναδιαμορφώνουμε αυτές τις σκέψεις σε πιο ρεαλιστικές και εποικοδομητικές.
- Αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με την ίδια ευγένεια και κατανόηση που θα προσφέραμε σε έναν φίλο που περνάει μια δύσκολη στιγμή. Αξίζει να είμαστε υπομονετικοί με τον εαυτό μας.
- Φροντίζουμε για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Ξεκουραζόμαστε αρκετά, τρώμε θρεπτικά τρόφιμα, ασκούμαστε και ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά.
- Εντοπίζουμε και ελαχιστοποιούμε τις πηγές άγχους στη ζωή μας. Δεν πειράζει να θέτουμε όρια και να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας.
- Η ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο, η ζωγραφική, ο χορός ή η μουσική, μπορεί να είναι θεραπευτική και να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας.
- Εάν θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα μόνοι μας, μη διστάζουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία θεραπευτή. Μπορούν να μας παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση.
Να θυμόμαστε ότι το να βιώνουμε δύσκολα συναισθήματα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν πειράζει να ζητάμε βοήθεια και υποστήριξη όταν τη χρειαζόμαστε. Η φροντίδα της συναισθηματικής μας ευημερίας αποτελεί ουσιαστική πτυχή της διατήρησης της συνολικής ψυχικής υγείας.